Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (KOUFBD) doğal bilimler, mühendislik ve teknoloji konularındaki çok disiplinli alanlarda orijinal araştırma ve derleme makalelerini içeren yılda 2 kez online olarak Türkçe dilde yayım yapan hakemli, ulusal ve akademik bir dergidir. Dergi, bilim ve mühendislik alanlarındaki en son gelişmelerin, yeniliklerin ve yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin açık erişimli olarak yayımlanmasına imkân sağlayacak dijital bir ortam sunmayı amaçlar.
KOUFBD’ye gönderilen makaleler öncelikle derginin amaç, kapsam ve genel yeterlilik kriterleri yönüyle uygunluğu editör tarafından değerlendirilmektedir. Ön değerlendirme sonrasında uygun bulunan makaleler kimlikleri taraflar için anonim olan en az 2 uzman hakeme gönderilerek makalenin bilimsellik seviyesi incelenir. Dergide yayımlanacak makalelerin bilimsel ve etik açıdan tam bir yetkinliğe sahip olması beklenmektedir.Makale metni ve dökümanları makale yazarlarının herhangi biri tarafından sistem üzerinden online olarak gönderilmelidir. Makaleyi gönderen (sorumlu) yazar, makalenin gönderilmesi ve hakem değerlendirme işlemleri sırasındaki makale ile ilgili tüm süreçlerde sorumludur. Gönderilen makalenin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması ve sadece bu dergi tarafından değerlendirilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Makale gönderme işlemi için makaledeki tüm yazarların onayının alınması sorumluluğu makaleyi gönderen sorumlu yazara aittir.
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi'ne gönderilen tüm yeni başvurular için intihal tespit yazılımları kullanılarak makaleler başlangıçta taranmaktadır.
A. İlk Gönderi Formatı
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’ne gönderilecek makalelerin ilk başta aşağıda belirtilen kurallara göre hazırlanması gerekmektedir:
2) Makale metninin yazımında yazı tipi Times New Roman ve yazı boyutu 10 olmalıdır. Sadece makale başlığı için TNR (14), bölüm başlıkları için TNR (11), özet ve abstract kısımları için ise TNR (8) yazı boyutu kullanılmalıdır.
3) Metin, sol kenar marjini 15mm, sağ kenar marjini 20mm, üst ve alt kenar marjinleri ise 25m olacak şekilde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Ayrıca özet ve abstract için sol ve sağ marjinler 20mm olarak belirlenmelidir.
4) Referanslar ve alt yazılar (tablo ve şekillerin) dışındaki tüm makale metni 1.15 satır aralığı ile yazılmalıdır. Kaynakça ve altyazılarda satır aralığı 1.00 olarak ayarlanmalıdır.
5) Sayfa numaraları ilk sayfadan itibaren başlayarak sayfanın altında ortalanmış bir biçimde bulunmalıdır.
6) İlk sayfadan başlayarak MS Word'ün satır numaralandırma fonksiyonu kullanılarak tüm satırlar sayfa içinde numaralandırılmış olmalıdır.
7) Hiçbir şekilde üst not veya dipnot kullanılmamalıdır.
8) Metindeki kelime sayısı araştırma makaleleri için 5000, derleme makaleleri içinse 10000’i geçmemelidir. (Kaynaklar hariç).
9) Toplam şekil ve tablo sayısı araştırma makaleleri için 12’i derleme makaleler içinse 15’i geçmemelidir.
10) Makale başlığı net ve bilgilendirici olmalı kısaltma içermemelidir.
11) Yazarların adları, çalıştıkları kurumların isimleri, bölümleri, e-mail adresleri, ülkeleri, şehirleri, posta kodları ve ORCID numaraları başlıktan hemen sonra verilmelidir. Sorumlu yazar bir yıldız imi ( * ) ile gösterilmelidir. Sorumlu yazarın e-posta adresi ayrıca belirtilmelidir.
12) Özet ve abstract ayrı ayrı 200 kelimeyi aşmamalıdır. Çalışmanın amacı, materyaller / yöntemler, deneysel sonuçlar ve çalışmanın ana sonucu özet ve abstract bölümlerinde kısaca belirtilmelidir. Özet, herhangi bir denklem, referans veya dipnot içermemelidir.
13) Anahtar Kelime sayısı en az 4, en fazla 6 tane olmalı ve alfabetik olarak sıralanmalıdır. Keywords’ de anahtar kelimelerin ingilizce karşılıkları yer almalıdır.
14) Makale metni anlaşılır net ifadelerden oluşan ve numaralandırılmış kısa başlıklar ile bölümlere ayrılmalıdır. Gerek duyulursa bölümler daha alt bölümlere ayrılabilir. Bölümler ve alt bölümler (1.1. (altında 1.1.1., 1.1.2.,...), 1.2., vb.) numaralandırılmalıdır. Her yeni bölüm ve alt bölüm başlıkları yeni bir satırdan başlatılmalıdır.
15) Özet ve abstract dan sonraki metin yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır:
Giriş: Bu bölümde çalışmanın amacı belirtilmeli ve çalışmanın önemi açıklanmalıdır. Çok geniş bir literatür bilgisi vermekten kaçınılmalı bunun yerine sadece ele alınan konunun arka plan bilgisi belli bir yönüyle özet olarak sunulmalıdır.
Malzeme ve Yöntem: Bu bölümde, giriş bölümünde sorulan soruları cevaplamak için neler yapıldığı ayrıntılı olarak açıklanmalı. Ayrıca burada anlatılanlar yapmış olduğunuz deneylerin tamamen aynı şekilde tekrarlanmasına ve çalışmanın tam bir şekilde değerlendirilmesine imkân sağlayacak ölçüde yeterli detay ve referansı içermelidir.
Bulgular ve Tartışma: Bu bölümde elde edilen bulgular önemli verilerin yorumlarıyla birlikte anlatılmalıdır. Tablo ve şekiller bu bölümde yaygın bir şekilde kullanılabilir.
Sonuçlar: Makalenin ana sonuçları ve katkısı bu bölümde değerlendirilmelidir. Ancak, özetin tekrarından kaçınılmalıdır. Çalışmanın ve bu sayede gelecekte yapılması öngörülen diğer çalışmaların önemi bu bölümün sonunda vurgulanabilir.
Çıkar Çatışması: Tüm çıkar çatışmaları beyan edilmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması yoksa, bu bölümün içeriği şablonda gösterildiği gibi düzenlenebilir.
Teşekkür: Teşekkürler kaynaklardan hemen önce ayrı bir bölüm içerisinde ifade edilmelidir.
Ekler: Makalede birden fazla ek bulunuyorsa, bunlar A, B, vb. biçiminde başlıklandırılmalıdır. Eklerdeki denklemlere diğer denklemlerden ayrı olarak kendi içinde numaralandırılmalıdır: Eş. (A.1), Eş. (A.2), vb. Eklerdeki tablo ve şekiller sırasıyla Tablo A.1 ve Şekil A.1, vb. şeklinde numaralandırılmalıdır.
Etik Standartlar Beyanı: Çalışma Etik Onayı gerektirmiyorsa aşağıdaki beyan kullanılabilir:
"Bu makalenin yazarları, bu çalışmada kullanılan materyal ve yöntemlerin etik kurul izni ve / veya yasal-özel izin gerektirmediğini beyan etmektedir."
Aksi takdirde etik onay veren kurul adını, onay tarihini ve onay numarasını bildiriniz.
16) Tablolar metin içerisinde geçme sırasına göre ardışık olarak numaralandırılmalı ve metinde Tablo 1, Tablo 2, vb. şekilde her tablo için atıf yapılmalıdır.
17) Şekiller metin içerisinde yukarıdan aşağıya doğru geçme sırasına göre numaralandırılmış ve şeklin altında bulunacak şekilde bir açıklamaya sahip olmalıdır. Yayımlanmış versiyonda arzu edilen boyutlara yakın ölçülerde boyutlandırılmalıdır. Tasarım dosyalarının uygun formata (TIFF veya JPEG) ve doğru çözünürlük miktarına (min. 300dpi) sahip olduğundan emin olunmalıdır.
18) Açıklamalar şekil veya tablonun sol ve sağ sınırları arasında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Bir sütun, bir tablo veya şekil için yeterince geniş değilse, sütunları makale taslağında gösterildiği gibi birleştirebilirsiniz.
19) Şekiller metin içerisinde yukarıdan aşağıya doğru geçme sırasına göre şeklin hemen altında Şekil 1, Şekil 2, vb. şeklinde numaralandırılarak devamında açıklaması verilmelidir. Şekillerdeki harfler kolayca görülebilecek büyüklükte olmalıdır.
20) Kısaltmalar metinde ilk göründükleri yerde tanımlanmalıdır. Makale başlığı herhangi bir kısaltma içermemelidir.
21) Eşitlikler sol marjine yaslı olmalı ve ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Eşitlik numarası, eşitliğin karşısında sağ marjine yaslı olarak parantez içinde verilmeli ve metin içerisinde de Eş. (1), Eş. (2), vb. şekilde atıf yapılmalıdır.
22) Hem tablolar hem de şekiller makale metninin içerisinde yer alabilir veya ayrı dosyalar halinde de gönderilebilir ancak bu durumda her şekil veya tablonun metin içerisindeki yeri parantez içerisinde belirtilmelidir.
23) Makaledeki satır aralığı, paragraf aralığı, yazı tipi boyutu, girintiler ve diğer tüm yazım özellikleri makale taslağında gösterildiği gibi olmalıdır.
24) Farklı kaynak türleri için aşağıda örneklendirilen kaynak biçimlerine uygun olarak makalede atıf yapılan tüm kaynaklar makale metninin sonunda listelenmelidir.
Kaynak gösterme ve kaynakların yazımı
Metin içerisinde gösterilmesi gereken kaynaklar köşeli parantez içerisinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Farklı kaynak türleri için aşağıda örneklendirilen kaynak biçimlerine uygun olarak makalede atıf yapılan tüm kaynaklar makale metninin sonunda listelenmelidir.
Dergi makalesi için kaynak yazımı:
[1] Hosoz M., Direk M., 2006. Performance evaluation of an integrated automotive air conditioning and heat pump system. Energy Conversion and Management 47, 545‒559.
Konferans bildirisi için kaynak yazımı:
[2] Wilkinson R., 2009. Sociology as a marketing feast. Paper presented at the Australian Sociological Association, Monash University, Melbourne, Australia, 7-10 December, pp. 281–304.
[3] Hoşöz M., Direk M., 2005. Isı Pompası Olarak Çalışabilen Bir Otomobil Klimasının Deneysel Analizi. 15. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi, Trabzon, Türkiye, 7-9 Eylül, 765-770.
Kitap için kaynak yazımı:
[4] Moran M.J., Shapiro H.N., 2006. Fundamentals of Engineering Thermodynamics, 5th ed. John Wiley and Sons, West Sussex, England.
B. Son Gönderi Formatı
Makale Kabul edildikten sonar yazarlar makalenin son versiyonunu aşağıda linki verilen makale taslağına uygun olarak hazırlayıp sisteme yüklemelidirler.
Makale taslağını buradan indirebilirsiniz.
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (KOUFBD) etik kurallar ile yazar, dergi editörü ve yayıncı sorumlulukları konusunda, COPE (the Committee on Publication Ethics) tarafından yayınlanmış kılavuz ve politikaları takip etmektedir.
KOUFBD’ye gönderilen makaleler orijinal ve başka bir yerde yayınlanmamış olmak zorundadır. Gönderilen makaleler başka bir dergide eş zamanlı olarak değerlendirme durumunda olmamalıdırlar. Gönderme işlemini yapan yazar, makalenin yayınlanması için tüm ortak yazarların onayını almış olmakla sorumludur. Makale, kanuna aykırı ve hak ihlallerine neden olacak hiçbir ifade içermemelidir. Makaleyi göndermekle tüm yazarlar, derginin, makalede yer alan sonuçlar ve sonuçların yorumlanması ile ilgili hiçbir sorumluluk taşımadığını kabul ederler.
Korunmasız halklar, politikalar, gizli veri, etik iş/pazarlama pratikleri, insanlar üzerinde klinik araştırmalar, hayvanlar ve retrospektif denekler üzerinde yapılan çalışmalar için etik onayı gereklidir. Etik komitesi onayı, makalenin “Yöntem” bölümünde ve ayrıca son sayfasında, kurul ismi, tarihi ve sayısı ile birlikte belirtilmelidir.
KOUFBD’ye gönderilen tüm makaleler, öncelikle editör tarafından dergiye uygunluklarını belirlemek üzere değerlendirmeye alınırlar. Uygun bulunan makaleler, daha sonra, dergi web sitesinin İntihal Önleme Politikaları bölümünde anlatıldığı üzere benzerlik tespit yazılımları ile taranırlar. Uygun makaleler, bilimsel düzeylerinin değerlendirilmesi için en az iki uzman hakeme gönderilirler. KOUFBD, hakemlerin kimliklerinin yazarlardan gizli olduğu tek-kör hakemlik sistemini uygulamaktadır. Makalelerin dergide yayınlanabilmeleri için belirli bilimsel mükemmellik standartlarına uymaları beklenmektedir.
KOUFBD, Türkçe dilinde orijinal araştırma ve derleme makaleleri yayınlayan, açık erişimli bir dergidir. Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere, yılda iki kere yayınlanır. KOUFBD’de ilk gönderimden başlayarak, makale değerlendirme sürecinin ortalama üç ay sürmesi beklenmektedir. Yazarlar KOUFBD’de makalelerini ücret ödemeksizin yayınlatabilirler; ve okuyucular da yayınlanmış makalelere ücret ödemeksizin erişebilirler.